Hoppa till sidans innehåll

Parabowling


Bowling är en sport för alla, bowlingen för funktionsnedsatta har nu tillhört Svenska Bowlingförbundet sedan 1989. Till största delen består utövarna av personer med någon förståndsmässig funktionsnedsättning, men förhoppningarna är att fler och fler med andra funktionsnedsättningar ska ansluta sig till vår verksamhet.

Vad som är funktionsnedsättning i bowling diskuterades under många år, men numera är reglerna relativt klara, några hamnar alltid mitt emellan och måste därför diskuteras speciellt. Vilka regler som gäller går att läsa på Svenska Bowlingförbundets hemsida, www.swebowl.sei "Blå Boken" på kaptiel L och sidan 1 till 7.

Oavsett vilken funktionsnedsättning man har skall ifyllt medicinkort skickas in tillsammans med licensansökan, gäller även vid ansökan av ev. hallicens. I samtliga fall är det Svenska Bowlingförbundet som godkänner medicinkortet. 

Medicinkort (PDF)

Licensansökan (PDF)


Organisation
Verksamheten inom Svenska Bowlingförbundet sköts av en kommitté. Styrelsen i förbundet utser kommittéordförande som i sin tur utser kommittéledamöter.

Ordförande för parabowlingen och dess verksamhet i Svenska Bowlingförbundet är Pontus Carlsson, som är utsedd av förbundsstyrelsen. Den ansvariga för Västergötlands parabowling och verksamhet är Ann-Brith Johansson från Mariestad.

Verksamhet
De tävlingar som Svenska Bowlingförbundet anordnar varje år är Svenska Mästerskapen (SM) och Action Jubal Open.

Svenska Mästerskapen (SM)

SM spelas i maj varje år. Inbjudan skickas normalt ut till alla berörda klubbar och hallar i slutet av januari. SM spelas över 6 serier individuellt i A, B, C, D herr och dam samt i Ränna A och B. Därutöver spelas 2- och 4-mannalag A-B, C-D herr resp dam.

Action Jubal Open

Action Jubal spelas kring månadsskiftet oktober-november varje år. Action Jubal är en s k propagandatävling, där du har rätt, såsom funktionshindrad bowlare att starta en gång med s k hallicens i klass C eller D. Observera att vid nästa start behövs handikapplicens alternativt rikslicens med handikappbehörighet.

Utöver de ovanstående tävlingarna arrangerar även Svenska Bowlingförbundet den s k Funktionshindrades Bowling Liga (FBL) samt High 5.

Uppdaterad: 13 SEP 2018 20:10
Skribent: Viktor Svarén

3-manna DM/SM-kval

Mariestad

21/10-11/11 2018

Anmälan

Inbjudan

Oljeprofil

 

BITS

Spelprogrammet för 2018/2019 hittar du i BITS! 

Inbjudan - Sista anmälan 15/9

 

Postadress:
Västergötlands Bowlingförbund
Odengatan 17
534 31 Vara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info